Hawthorn East Residence

This Hawthorn residence is a disability-friendly home situated in the heart of Camberwell. It was designed for a client in a wheelchair and her family.

The main challenge within this brief was to incorporate a flexible, stepless layout for a longitudinal sloping site. The designing process incorporated a focus on maximising the client’s independence and allowing optimal freedom of movement by eliminating the use of steps and other elevated surfaces. The resulting design is thoughtful in its provision of unrestricted access to the building, both inside and out. This bespoke design allows the client to fully enjoy her home life.

Observing the heritage constraints associated with this property, the form of the building and its material use still embrace a design that is modern and respects the character of the neighbourhood surrounds.